Update van de onderhandelingen

Dat was schrikken. Het gesprek aan de formatietafel was woensdagochtend pas net begonnen, toen Jesse een naar bericht kreeg. Zijn moeder was met spoed in het ziekenhuis opgenomen en haar situatie was zorgwekkend. Het was duidelijk dat hij direct naar haar toe moest. We respecteren vanzelfsprekend hun privacy en hopen allemaal heel erg dat ze beter wordt. Veel dank aan iedereen die de afgelopen dagen heeft meegeleefd.

Zo’n bericht over een ouder is altijd verschrikkelijk, maar het is extra bizar als dat gebeurt terwijl je midden in een formatieonderhandeling zit. Dat is dan wel het laatste waar je rekening mee houdt. Gelukkig lieten de onderwerpen van woensdag het toe dat Bram kon aanschuiven, en we samen de gesprekken met de andere partijen konden voortzetten.

We spraken die dag namelijk over Europa, buitenlandse zaken, defensie en ontwikkelingssamenwerking. En we konden voor de gelegenheid gerichte vragen stellen aan de Commandant der Strijdkrachten, de directeuren van de AIVD en MIVD en de Directeur-Generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is ontzettend fijn om te weten dat we veel ervaring en kennis hebben in onze fractie om op terug te vallen. Velen zijn nieuw – maar tegelijkertijd heel ervaren. 

Ik merk een behoorlijk verschil in de onderhandelingen als we een onderwerp voor de eerste of de tweede keer bespreken. De eerste keer is het vooral aftasten en kijken of de partijen aan tafel het eens kunnen worden over de problemen die er zijn en de uitdaging voor een volgend kabinet. De tweede keer wordt het gesprek vaak veel concreter en worden de tegenstellingen tussen partijen duidelijker. Dan is de vraag welke ruimte partijen bieden om die verschillen te overbruggen. En, zoals informateur Schippers het noemt, op zulke momenten kan het ook echt knetteren

Je kunt stellen dat hoe langer de formatie loopt, hoe spannender het wordt. Ik heb eerder geschreven: dit is zeker niet onze gedroomde coalitie, maar wij proberen om er uit te komen. Of dat ook gaat lukken zal de komende tijd moeten blijken.

We houden jullie op de hoogte.